Skandinávia

Finnország

Finnország Európa ötödik legnagyobb országa. Területének 1/3 része az Északi sarkkörön túl fekszik. Az ország 3 fő részre tagolódik: a partmenti alföldre, a belső tó-rendszerre és az északi felföldre. Az érintetlen természet kitűnő lehetőséget biztosít mindenféle tevékenységnek. Vibráló kultúrális élete, fesztiváljai, kongresszusok, konferenciák és incentive utazások lebonyolítása világszerte elismertté teszik.

Helsinki
Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági központja az országnak. Ebben a városban illetve környékén él vagy dolgozik minden ötödik finn. Helsinki a nagy kiterjedés és a természet védelme miatt mégis a legkellemesebb fővárosok közé tartozik. Helsinki kiváló célpontja a természetet, az aktív üdülést és nyugalmat kedveloknek. A finn főváros bizonyos értelemben egzotikus célpont is, hiszen az utazó a világ egyik legjobban muködő, modern , de hagyományait mégis örző, friss, fiatalos, tiszta és biztonságos városba csöppen.

Lahti
Lahti kulturális, sport – és üzleti központ Päijät – Häme - ben. A modern tóparti város egész évben kitűnő lehetőséget kínál a sportolni vágyóknak, a kultúra kedvelőinek, valamint az üzletembereknek.

Tampere
Tampere Finnország harmadik legnagyobb városa, az egyik legfontosabb ipari központja, valamint oktatási és kutatási centrum. Az új Tampere Hall a második legnépszerűbb hely Finnországban nemzetközi kongresszusok, különleges események és kiállítások rendezésére.

Oldal tetejére

Norvégia

Norvégia a hegyek, fjordok, vízesések és a gleccserek hazája. Itt találhatók Európa legnagyobb gleccserei és a csodálatos fjordok. Bár az ország nagyobbik területe az északi sarkkörön túl fekszik, a lakosság nagy része az ország déli részén lakik. A déli részeken farmokat, hatalmas erdőket, napsütötte strandokat, nyugaton a varázslatos fjordokat találjuk, az északi sarkkörnél a horizont kiszélesedik, hatalmas síkság, hófedte hegyek, mély fjordok a jellemzőek és a hőmérséklet is sokkal alacsonyabb. Az „Éjféli nap földje” hosszú nyári napokkal, gyönyörű tájaival, hangulatos halászfalvaival és gazdag történelmi emlékeivel várja a turistákat.

Oslo
Az Oslo-fjord kezdeténél fekvő város a legrégebbi skandináv főváros, melyet 1050-ben Harald Hardrada alapított. A város 1624-ben teljesen leégett, ezután építették újjá. A város egyedülálló hangulatát a csodálatos környezet, a változatos építészet és a különböző országokból bevándorló lakosság nemzeti és nemzetközi hatása adja. Évenkénti események a Holmenkollen sífesztivál, ami szinte az egész világon ismert, és a Norvég Kupa, a világ legnagyobb futball versenye a 10 – 18 éves fiatalok között. Az utóbbi években vált vonzó turisztikai és konferencia várossá. Oslo egyben a szülővárosa számos olyan nagy művésznek, mint Edvard Munch festő, Gustav Vigeland szobrász, Thor Heyerdahl kutató és Henrik Ibsen drámaíró. Mindegyiküknek megtaláljuk a városban a saját múzeumát. Számos múzeum és galéria, parkjai, az Akershus Erod és Kastély, a kikötő, a különböző fesztiválok felejthetetlenné teszik a látogatóknak az itt eltöltött időt.

Westkap
Norvégiának ezen a részén magas hegyeket és mély fjordokat találhatunk. Ideális hely a horgászásra vagy a hegyekben hosszú sétákra a csendet és nyugalmat kedvelőknek.

Stavanger
Stavanger, Norvégia „olaj fővárosa” valójában egy középkori város, érdekes kombinációja a réginek és az újnak. A város története 1125-ben kezdődött, amikor elkezdék építeni a katedrálist. Keskeny utcák, fehér faházak őrzik a tradicionális stílust, míg a modern várost képviselik a boltok, kávézók és éttermek. A város Rogaland megyében a felsőoktatás központja. Számos múzeuma, a különböző muvészeti, kulturális és zenei fesztiválok, valamint a kirándulási lehetőségek a közeli tájakra, mind kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Hajóval érhetjük el a bájos Kvitsoy szigeteket, ahol a fjordok a nyílt tengerrel találkoznak. A Lysefjordnál megcsodálhatjuk a különös hegyformát, amit „Szószék sziklának” hívnak. Utstein kolostora Norvégia legjobban megmaradt kolostora, az 1200-as években épült. Eredetileg királyi rezidencia volt, késoőb pedig egy dán stílusú major. A kápolnájában manapság koncerteket tartanak.

Trondheim
A várost több mint 1000 évvel ezelőtt, 997-ben alapította Olav Tryggvason király. A Trondheim Fjordnál fekvő várost erdős hegyek veszik körül, a Nidelva folyó szeli át. Kedvelt zarándok hely, egyházi központ, regionális főváros, kereskedelmi és közigazgatási központ, s nem utolsó sorban oktatási és kutatási város. Ma Norvégia 3. legnagyobb városa, különleges helye van az ország történelmében és kultúrájában. Harmonikusan él egymás mellett a múlt és a jelen ebben a városban, amit valaki nagy falunak, más kis városnak nevez. Mindenképpen érdemes felkeresni a Nidaros Dómot, Norvégia nemzeti szentélyét. A mellette található Érseki Palota, a legrégibb épület Skandináviában.

Bergen
Bergent, Norvégia második legnagyobb városát a „Fjordok kapujának” is nevezik. Amióta Olav Kyrre király behajózott a kikötőjébe 1070-ben és megalapította a várost, Bergen a világ minden tájáról vonzza az embereket. Néhányan jöttek, majd elmentek, mások úgy döntöttek hogy itt telepednek le. Ennek köszönhetően Norvégia legnemzetközibb városa lett. A város a színes kikötő köré épült , ez volt a kereskedelem, a hajózás és a kézműevesek központja. Mára az északi vidék legnagyobb városává vált. Bergen volt Norvégia első fővárosa és királyi székhelye. Olyan fontos volt a város, hogy a 13. században a hanzák – a német középkori kereskedő szövetség - a rakpartján nyitotta meg 4 európai irodája közül az egyiket, amit Bryggennek neveznek. Ma már ez az Unesco Világörökség részét képezi. Bergen egy bájos város tele kis faházakkal. Bár az évszázadok alatt számos tűzvész pusztított Bergenben, még mindig Európa egyik legnagyobb faház együttesét találjuk itt. Bergennek van a világ legrégibb szimfónikus zenekara, az ország első nemzeti színháza, ezenkívül nemzetközi fesztiválok színhelye. A városközponttól 8 perc alatt feljuthatunk Bergen valamelyik hegyére, ahonnan gyönyörködhetünk a csodálatos látképben, míg élvezzük a csendet és a békét. Innen könnyedén megközelíthető az ország leghosszabb fjordja, a Sognefjord, a legmélyebb a Hardangerfjord, valamint a Jostedalsbreen glerccser és a Geirangerfjord csodálatos vízesései.

Lillehammer
Lillehammer Norvégia legrégibb téli sport üdülőhelye. A Mjösa tó északi végénél fekvő város szépségével, tradicionális fa építészetével, szolgáltatásaival minden igényét kielégíti az idelátogatóknak. 1994-ben itt rendezték meg a Téli Olimpiai játékokat. Fő látványossága a Sandvig gyüjtemény a Maihaugennál, ami Európa egyik legnagyobb szabadtéri múzeuma a 185 épülettel és a 40000 tárggyal. Maihaugen bemutatja a vidéki társadalmat a templomokon, házakon, farmokon és eszközökön keresztül. A városközponttól 10 perc sétára található az Olimpiai Park, ahol érdemes megnézni a Norvég Olimpiai Múzeumot és a Lysgardsbakkene síugró arénát. A belvárosban található a Lillehammer Művészeti Múzeum. A várostól 15 – 20 km-re, a lillehammeri hegyek síparadicsomai Észak-Európa legjobbjai közé tartoznak.

Oldal tetejére

Svédország

Svédország nyugaton Norvégiával, északkeleten Finnországgal határos, de míg Norvégiát a magas hegyláncok és vad formák uralják, addig Svédországot a végtelen erdők és tavak jellemzik. Dél-Svédország igen változatos, az ősi városok többségét itt találjuk. A Skane az ország legtermékenyebb és leggazdagabb tája, ahol régi kastélyokra, uradalmakra bukkanhatunk. Svédország délkeleti partvidékén fürdőhelyek sorakoznak. A keleti part előterében két nagy sziget fekszik: Öland, az ezer malom szigete, és Gotland a Balti-tenger legnagyobb szigete, amelyen számos középkori műemlék van. Nyugati partvidékét szigetek és kikötok élénkítik. Helsingbortól északra sziklás félsziget nyúlik a tengerbe. A félszigeten a régi halásztelepülések adják a fő turisztikai látnivalót. Göteborg közelében jelennek meg a jellegzetes sziklás szirtek, a sérek, amelyek a széltől és hullámoktól védik a part mentén hajózókat. Az ország középső része festoien szép, de meglehetosen terméketlen miképp az osi mondás is tartja: "a föld több követ ad, mint kenyeret". A 96 ezerre becsült tó mellett jellemzőek a csatornák. Legfontosabb a Göta csatorna, amely a Balti-tengert a Kattegattal, Stockholmot Göteborggal köti össze. A vízi út Svédország talán legfestőibb, ősi kultúrvidékén kanyarog. Trollhattannál vízesések teszik változatossá a hajózást. Közép-Svédország keleti partvidéke kivételesen szép. Bárki meggyozodhet róla, ha hajón közelít Stockholm felé a Balti-tengeren. A part eloőt sérek sorakoznak, amiket erdők borítanak. A fehér ajtó- és ablakkeretes piros házak igen megkapó látványt nyújtanak, ahogy a zöld erdőből kiviláglanak. Észak-Svédország tájait hegyláncok és havasok uralják érintetlen folyókkal és mérföldnyi erdőkkel. Az országban 13 nemzeti park található, a természetjárók itt mindent megtalálhatnak, amiről csak álmodtak.

Stockholm
A Balti – tenger partján fekvő város a középkortól az ország fővárosa, a Skandináv félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. Stockholmot Észak Velencéjének is tekintik, mivel a város 14 szigetre épült. A régi és az új keveréke, a zöld növényzet és a víz, a festői szuk utcák és a modern széles utak olyan különleges látványt nyújtanak, amellyel máshol csak ritkán találkozhatunk. Itt olyan tiszta a víz, hogy bárki nyugodtan úszkálhat vagy horgászhat a város közepén. A turisták számára kellemes ismerkedési lehetőség a svéd főváros nevezetességeivel, látnivalóival - a víziút. A várost átszelő Strömmenen és a Ridderfjarden öböl hullámain motoros kishajók szelik a vizet, szállítják a városnéző utasokat. A partok mentén nevezetes épületek emelkednek, ragyogó panoráma nyílik a város régi és modern negyedeire. Az óváros a 13. századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállíításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasa múzeum, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Örebro
Örebro egy gyönyörű város Svédország szívében a Hjalmaren tónál. . Az ország hetedik legnépesebb városa, köszönhetően Stockholm, Göteborg és Oslo közelségének, Skandinávia logisztikai központja. Svédország egyik legnagyobb egyeteme is itt található. Számos látnivalója közül a leghíresebb a 13. században épült kastély, amit a 16. században többször is újjáépítettek és kibővítettek.

Malmö
Svédország harmadik legnépesebb városa, Dél - Svédország kereskedelmi központja. A lakosság több mint negyedrésze külföldi származású. Malmö gazdag kultúrális eseményekben, ami részben annak köszönheto, hogy a város az Öresundi régió központjában fekszik.

Göteborg
Svédország második legnagyobb városa mindig a nyugat kapuja volt. A várost 1621-ben II. Gusztáv svéd király alapította. A város jellegét a nemzetközi vonások, a helyi sajátosságok valamint egy természetes, megnyugtató báj adja. Itt található a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Lisebert. Érdemes felkeresni a történelmi gyüjteményéről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konst múzeum, ahol többek közt Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit tekinthetjük meg. Egy nagyváros lüktetése, kultúrális élmények, csodálatos táj - ez mind egy helyen.

Jönköping
Az 1284-ben alapított város a Vattern-tó déli partvidékén található, fontos mezőgazdasági központ. Természetvédelmi területén (Rosenlundsbankarna) a csodálatos tájban gyönyörködhetünk, valamint ezen a területen található Európa egyik legnagyobb élményfürdője és egy nagy kiállítási központ.