Marokkó

Marokkó egyedülálló földrajzi fekvésének és gazdag történelmi örökségének köszönheti sokszínűségét. Az Atlanti-óceán, a Földközi-tenger és a Szahara által határolt , közel 700.000 km2 területű országot, csak 14 km választja el Európától. Itt szinte minden megtalálható: tengerpart, sivatag, oázisok, felföldek, hófödte hegyek. Kasbahok, kapuk, mecsetek, minaretek gyönyörködtetik a látogatókat. A városok sikátoraiban felejthetetlen hangulat uralkodik, egyedülálló atmoszférájukkal a soukok (piacok) árusai mindenáron vásárlásra ösztönöznek. A több, mint ezer éves „Királyvárosokat” minden évben sok millió turista látogatja.

Casablanca
Az ország legnagyobb városa, legfőbb gazdasági központja. Széles sugárútjai, felhőkarcolói, elegáns üzletei és a városra jellemző lüktető élet, világvárosi jelleget kölcsönöz Casablancának. Itt található a világ második legnagyobb mecsete, az Atlanti-óceánra épített II. Hassan mecset. A medina óváros szők utcáinak labirintusa ókori épületeivel, éles kontrasztban áll az újváros modern házaival.

Rabat
A négy királyi város egyike, az ország fővárosa. A Bou Regred folyó torkolatánál fekvő település számos látnivalóval rendelkezik: a Chella, a XIII. – XIV. században létesített nekropolisz, az almohád városfallal körbekerített medina, az Oudaia Kasbah, a Hassan torony a befejezetlen minarettel, a Királyi palota és a XX. században épített V. Mohamed király mauzóleuma egy férfiak és egy nők számára épített mecsettel, valamint egy emlékmúzeummal.


Meknes
A marokkói „Versailles-nak”, a többi királyi várossal szemben, mindössze alig 50 évig tartó virágkora volt , mivel építtetője Moulay Ismail király nem tudta befejezni a város építését. Ám az, ami ebből a rövid korszakból fennmaradt, Meknest mégis az ország egyik legszebb látnivalójává teszi. Az óvárost a Boufekreane folyó völgye választja el az új városrész modern épületeitől és villáitól.

Oldal tetejére


Fes
A legősibb királyi város fényűző palotáival, hatalmas mecsetjeivel, korániskoláival, és az ország legrégibb egyetemével, évszázadok óta az ország kulturális és vallási központja. A város három, egymástól jól elválasztható részre tagolódik: Fes el Balira (óváros) a híres Karaouine mecsettel, korániskolákkal, Fes el Dzsedidre a Nagymecsettel, a Királyi Palotával és a zsidónegyeddel, valamint az Újvárosra.


Marrakesh
Az ország turisztikai központja, az évszázadok során többször is főváros volt. Jelképe a Koutoubia mecset, mely szinte a város bármely pontjáról látható. Az óváros központjában található a Djemaa el-Fna tér, amely délelőttönként élelmiszerpiacnak ad otthont, esténként viszont itt gyűlnek össze a mesemondók, kígyóbűvölők, tűznyelők, varázslók és akrobaták. A souk, a helyi piac Marokkó egyik legnagyobb piaca.


Agadir
Marokkó legkedveltebb üdülőhelye. Háromszáz méter széles, hosszú, homokos tengerpartjának, egész évben kellemes klímájának köszönhetően az üdülőváros évről évre egyre több turistát vonz.